Yangınla mücadelede en kolay yolu öncelikle yangının çıkmamasıdır. Yangın alarm sistemleri yangın uyarı ve söndürme sistemlerini içerir. Yangına alınacak önlem yangını tanımakla orantılıdır. Eğer yanan ve yanması muhtemel maddeler, yangın yükü ve diğer şartlar iyi belirlenirse bu durumda alınacak önlemler de o derece etkili olur.
Yangın Alarm Sistemlerinin Önemi
Yangınla mücadelede en kolay yol yangının çıkmaması olmasıdır ama insanın yaşadığı ortamlarda istenmeyen olayların meydana gelmesi de muhtemeldir. Bu şekilde istenmeyen olayların çıkması kişilerin ihmalinden kaynaklanabileceği gibi dış sebeplerden dolayı da oluşabilir. Pasif güvenlik önlemleri olarak adlandırılan önlemler bir binanın mimari tasarımından binaya girecek bileşen ve malzemelerin yangına direnç gösteren nitelikte olması, yangının büyüyüp gelişmesini önleyici nitelikte olması gerekmektedir.
Yangına karşı alınacak aktif güvenlik önlemleri aşağıdakileri içerir:
- yangını başlangıç anında algılar,
- büyüyüp yayılmasını önler,
- kurtarma ve müdahale etme faaliyetlerini kolaylaştırır,
- tahliye işlemlerini güvenle yapar,
- yangını bünyesel olarak söndürür.
Yangın alarm sistemleri bu aktif güvenlik önlemlerini kapsar. Sistem içinde yangın algılama ve uyarı sistemleri ile yangın engelleme ve söndürme sistemleri bulunur.
Yangın yönetmeliklerinde yangın alarm sistemleri ile ilgili olarak çeşitli önlem ve kurallardan bahsedilmektedir. Genel kurallar dışında, yapı kullanma şekli, mekansal düzenleme farklılıkları, kişi sayısı, yapı büyüklük ve yüksekliği, yangın duyarlılığı gibi parametrelere bağlı olarak değerlendirilir.
Yangın Alarm Sistemi Çeşitleri
Hırsız alarm sistemleri yazımızda belirttiğimiz gibi alarm sistemleri farklı tehditlere karşı koruma sağlar. Sistem üzerinde kullanılacak donanımlara göre bu alarm sistemleri özelleştirilmiş olur.
Yangın alarm sisteminin kendi içinde çeşitleri vardır. Konvansiyonel sistemler ve adresli sistemler olarak adlandırılan bu iki çeşit yangın alarm sistemi, uygulama alanın özelliğine göre tercih edilir. Bilge Bilişim ve Güvenlik Teknolojileri yangın algılama sistemleri çözümlerinde konvansiyonel sistemleri anlatılmıştır. O yazıda da belirtildiği gibi konvansiyonel sistemlerde dedektörler ve sensörler tek bir hat üzerine bağlanır. 20-25 adet donanım bağlanabilir ve bir bölge oluşturulur. Herhangi bir yangın durumunda o bölgeden gelen ihbarlar değerlendirilir. Genellikle küçük işletmeler için konvansiyonel yangın alarm sistemleri tercih edilir.
Adresli sistemler, nokta-adres bazlı algılama yapılır. Sistem üzerine bağlanan her dedektör ve sensörlerin bir adresi vardır ve herhangi bir yangın durumunda o adresten sinyaller gelir. Böylelikle müdahale noktası net belli olur. Büyük işletmeler de kullanılan adresli yangın alarm sistemleri yangınla mücadelede önemli sonuçlar verir.