Araç takip sistemleri, araçların GPS uyduları sayesinde 7/24 İnternet’e bağlı bir cihaz üzerinden takip edilmesini sağlayan sistemlerdir. Bu sistem ile araçların hızları, rotaları, duraklama yaptıkları yerler gibi çok sayıda bilgi harita üzerinden anlık ve geçmişe dönük olarak takip edilebilir.
Araç Takip Sistemleri Nasıl Çalışır?
Araç takip sistemleri GPS, sayısal haritalar ve özel yazılımlardan oluşan sistem içerisinde çalışmaktadır. Araçlara takılan mobil veri cihazları ve bağlı sensörlerden gelen bilgileri GSM/GPRS şebekesi üzerinden kontrol ve iletişim merkezine aktarırlar. Gelen veriler derlenerek sunucu üzerindeki veri tabanına kaydedilir. Kullanıcılar veri tabanında kayıtlı olan bu verilere ulaşarak istenilen raporları elde ederler.
İşletmenize ait araç sayısı çoksa filo yönetim sistemi ile çözümler üretebilirsiniz. Filo yönetim sistemi ile nakliye, lojistik, harfiyat, taşıma gibi sektörlerde hizmet veren firmalar sahayı kontrol altına alarak hem güvenilir hem de ekonomik sürüş ile filolarını yönetebilirler.
Araç Takip Sistemlerinin Faydaları Nelerdir?
Mobil şebekeler üzerinden birbirleriyle iletişim halinde olan cihazların kullanılmasıyla oluşturulan çözümler sayesinde çeşitli özellikte uygulamalar geliştirilmiştir. Bu uygulamalardaki özelliklerden bazıları;
- uzaktan izleme
- ölçüm
- kontroldür.
Bu tarz özelliklerin bulunduğu çözümleri kendi işletmelerinde kullanan kurumlar, operasyonel verimlilik artışı, yönetim kolaylığı, esneklik gibi faydalar sağlarken giderlerin düşmesine ve hizmet kalitesinin artmasına imkan tanımaktadır. İşletme giderlerinde ve bakım maliyetlerinde tasarruf sağlayan bu çözüm ile üretim artışı ile ekonomiye büyük katkılar sunulmaktadır.
Takip sistemlerinin can ve mal güvenliği konusunda, maddi tasarruflar konusunda da önemli oranda iyileşme sağladığı görülmektedir.
Hangi Sektörlerde Kullanılır?
- Taşımacılık sektöründe
- Fabrikalarda
- Sağlık sektöründe
- Tarım ve hayvancılıkta
- Akıllı binalar, akıllı şehirler araç takip sistemlerinin kullanıldığı diğer alanlardır.
Araç takip sistemleri ile, önce güvenlik sonra da zaman açısından en tercih edilebilir güzergah seçilerek planlama yapılıyor. Böylelikle hedef noktasına en güvenli ve en hızlı yoldan ulaşan filonun verimliliği artarken, yakıt giderlerinde tasarruf sağlanmış oluyor.
Her sektör ve o sektördeki her firmanın kendine göre olan ihtiyaçları, alan bilgisi yetişmiş iş gücü ve ihtiyaçların analiz edilerek talepleri karşılanmaktadır.
Bu yazıyı okuyanlar bunu da okudu: